top of page
  • Yazar

Kedi mantar aşısı

Bu şirin tüylü dostlarımızın da, insanlar gibi birçok mikrop, virüs ya da bakteriye karşı savunmaları zaman zaman düşük olur. Bazı hastalıklar, bizler gibi bulaşıcıdır ve onlar için ölümcül sonuçlara da neden olur. Bunun için, bizimkine benzer bir tür aşı takvimiyle uygulanan, bulaşıcı hastalık aşıları bulunur. Her evcil kedinin mutlaka bu takvime uyularak aşılanması, onların karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarına karşı savunma oluşturmalarını sağlar.



Ancak Microsporum canis isimli bir zararlının oluşturduğu Rigvorm ya da kedi mantarı, koruma için aşısı yapılmayan, ancak karşılaşıldığında tedavisi uygulanan bir sorundur. Bir tür mantar olan Rigvorm hastalığının, kedilerde teşhisi son derece kolaydır. Hastalığın bulaşmasıyla birlikte, dostumuzun tüylerinde bölgesel dökülmeler ve kızarıklar görülür. Kedi mantarı aşısı ve çeşitli pomatların yanında, kısa bir hijyen yaklaşımıyla sorun süratle çözülebilir.


İnsanlara bulaşan nadir bir sorundur!


Rigvorm’un bir diğer özelliği, insanlara da bulaşan bir mantar türü olmasıdır. Kedinize temas etme yoluyla bulaşan bu mantardan kurtulmak, doğru bir tedaviyle, yaklaşık 7-10 günlük bir süreci kapsar. Bu sırada olabildiğince temiz olmalı, daha önce kullandığınız giysi ve benzeri eşyaları, dostumuzun yattığı yerleri ve kullandığı eşyaları sterilize etmeniz gereklidir. Dostumuza kedi mantar aşısı yaptırabilir, veteriner tarafından verilen pomatların eldivenle uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Bu süreçte, yine bir pomat tedavisini kendinize de yapmanız gerekebilir. Genellikle dış yaşamdan, başka kedilerle veya hayvanlarla temastan bulaşabilen bu hastalık, bazen de geçerli bir neden olmaksızın ortaya çıkabilir.


Hemen teşhis edebilirsiniz


Ortaya çıkışıyla birlikte, dostumuzun belirli bölgelerinde tüy dökülmesi görülür. Tüy dökülmesinin yanında, bu bölgelerde kızarıklıklar oluşur. İnsana bulaştığında da bölgesel ve bir daire şeklinde kızarıklıklar ortaya çıkar. Şekli nedeniyle de endişe verici olabilir. Kedi mantar aşısı yaptırarak, bu parazitin neden olduğu mantar sorununun, dünya genelinde görülmesi olasılığı bulunur. Kediler yanında bazen de köpekler de görülebilir. İnsanlara da bulaşabilen bu parazitin tedavisi kolay olsa da, uğraştırıcı olabilir. Asla ihmal edilmemesi gereken, ihmal edildiğinde ciddi iltihap sorunlarına neden olabilen bir parazittir. Pek çok mantar türü gibi, bu parazitte, güçlü bir bulaşma yeteneğine sahiptir.

6.939 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page